ELS PRIMERS POBLADORS
La situació estratègica de la Roca del Vallès, entre la plana –amb el riu Mogent i el Camí Ral- i la muntanya – serralada Litoral, han fet que sigui un municipi de gran importància en la història i defensa de Catalunya.
Durant el Neolític l’home s’instal·la als turons i a les valls del terme. Les col·lectivitats de caçadors-recol·lectors varen ocupar aquestes terres per la riquesa en aigua (rius Mogent i Congost) i en vida animal i vegetal. La domesticació de la recol·lecció va donar lloc a l’agricultura, així com de la caça es passà a la ramaderia. Les comunitats sedentàries destinaven unes zones com a necròpolis (cementiri) i llocs de culte, dins el seu territori.
Els jaciments arqueològics de l’època prehistòrica al terme de la Roca constitueixen un dels conjunts megalítics més importants de Catalunya. D’aquesta manera es configura la Ruta Prehistòrica, itinerari de més de 6000 anys. Els elements que l’integren són: els dòlmens de Can Gol, Can Planes, la Roca Foradada, la Pedra de les Creus, dolmen de Céllecs o Cabana del Moro i Pedra de l’Escorpí.
Destaquen les pintures de la Pedra de les Orenetes, descoberta per Josep Estrada i Garriga el 1945 i declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Pertanyen el període del Calcolític. Es poden apreciar 32 figures de traços corbats, punts, formes femenines, serpentiformes, cruciformes, barres, digitalitzacions, figures antropomòrfiques, representacions humanes i restes de pigment.