Ingredients
1/2 col ( blanca, verda o llombarda )
Sal ( preferiblement marina, sense refinar )
1 poma àcida ( opcional )
Espècies, all, etc ( opcional )
Aigua mineral natural
ESTRIS PER PREPARAR-HO
Pot de boca ampla i que tanqui hermèticament
Mà de morter
Pas a Pas
Tallem el més fina possible la col ( descartant els troncs més durs ). Es pot fer d’ una sola varietat o barrejades, al gust
Pelem i ratllem la poma ( opcional ) i l’ afegim a la col
Hi posem la sal: la proporció és, aproximadament, de 15 gr. de sal per kg. de barreja
Remenar-ho enèrgicament amb les mans, prement-ho bé perquè “sui” i trengui suc
Posem una capa dins el pot ( prèviament escaldat ) i premem una mica de salmorra ( aproximadament, 25 gr. de sal per 500 ml. d’ aigua )
Guardar en un espai fosc i fresc perquè fermenti. Un cop iniciem el consum, conservar a la nevera
Ja es pot emplatar
NOTA: Té múltiples beneficis per a la nostra salut ! Reforça el sistema immunològic, incrementa la diversitat bacteriana intestinal, millora els transtorns digestius, redueix els simptomes d’ al.lèrgies, millora la pressió arterial, etc.